2013-07-15 13:21:17• hírek • Kocsis Zoltán

December végéig biztosított az Agrárkamara működése

Sok volt a bizonytalanság az elmúlt hetekben-hónapokban az Agrárkamarák működése körül Romániában. Amint azt Fodor István, a Szatmár megyei Agrárkamara elnöke a Szatmár.ro-nak elmondta, ők maguk sem tudták néha, hogy másnap lesz-e még munkahelyük. Jelen állás szerint azonban az év végéig biztosított a működés.

A megyei agrárkamarák jogi helyzete nem egyszerű. 2010 januárja óta ugyanis a megyei tanácsok égisze alatt működnek, a működésükhöz szükséges anyagi hátteret azonban a mezőgazdasági minisztérium biztosítja. Csakhogy Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter el szerette volna érni, hogy az agrárkamarát az adott megye mezőgazdászai, farmerei tartsák fenn. Ezért a költségvetésben csak akkora összeget különítettek el, amely az első negyedévben biztosította a megyei agrárkamarák működését. Mindez persze jelentős bizonytalanságot szült az intézményen belül. Sokhelyütt akadoztak a fizetések, az agrárkamarák székhelyén levágták a vizet, villanyáramot, internetet...

„Nekünk szerencsére a különböző pályázatokból, tanfolyamokból volt annyi megtakarításunk, hogy fizetni tudtuk a fizetéseket és a számláinkat is", mondta Fodor István, a Szatmár megyei Agrárkamara elnöke. „A szomszédos megyékben a kollégák már közel sem álltak ilyen jól", tette hozzá.

A mentőövet végül mégis a minisztérium dobta, amely úgy döntött: az év végéig biztosítja az agrárkamarák működéséhez szükséges összeget. „Sokszor mi magunk se tudtuk, mi lesz velünk. Volt olyan nap, hogy azt hallottuk, vége, megszüntetnek minket. Néhány órával később már azt a fülest kaptuk, hogy beolvasztanak Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóságba, megint később pedig azt, hogy minden marad a régiben. Egyelőre maradt. Hogy aztán jövőre mi lesz...?".

Gyümölcstelepítési program csak szakképesítéssel

A mezőgazdasági minisztérium egy olyan támogatási programot készül indítani, amely révén, a szőlőtelepítési program mintájára, gyümölcsösök telepítésére lehet majd pályázni. Azok, akik pályázni szeretnének, mindenképpen rendelkezniük kell szakképesítéssel. Ezt pedig a Szatmár megyei Agrárkamara 350 órás képzésén szerezhetik meg.

A mezőgazdasági-, a tanügyi és a munkaügyi minisztérium által közösen szervezett, az EU valamennyi országában elismert akkreditált kurzus 350 lejbe kerül. Fodor István elmondta, amennyiben egy bizonyos térségben több a jelentkező, az Agrárkamara hajlandó egy közeli helyszínen is megtartani a képzést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: